woensdag 25 september 2013

Composthoop zelf maken



Wanneer dood plantmateriaal opeengehoopd op de aarde ligt dan komen allerlei organismen uit de aarde via de onderkant omhoog de composthoop in. Zij eten het organisch materiaal op en laten poep (vruchtbare aarde / humus) achter. De bacteriƫn, schimmels en beestjes als wormen en slakken zetten het afval om tot een voedzame bron voor planten. Houtige materialen die niet goed om te zetten zijn door deze organismen zullen aan het uiteindelijke resultaat meer structuur geven. Het is dus belangrijk dat de composthoop zo gevarieerd mogelijk moet zijn. Zorg voor de juiste verhouding van vochtig en droog materiaal, slap en stevig, grof en fijn koolstofrijk (zaagsel, snoeihout, stro, boombladeren) en stikstofrijk (gras, mest, tuinafval). Sorteer je tijnafval op kleur, groen en bruin, en leg die om en om in lagen op de hoop, de zogenoemde lasagnemethode.



















Niet al het groenafaval mag op de composthoop. Zie hieronder wat je over het algemeen wel en niet mag zelf composteren.

Wel composteren

  • Snoeiafval in kleine stukjes
  • Grasmaaisel
  • Herfstbladeren
  • Eierschalen
  • Koffiefilters en theezakjes
  • Rauwe groenten en fruit
  • Houtsnippers
Niet composteren
  • Gekookte etensresten
  • Vetten
  • Schillen van niet-biologische aardappelen en citrusvruchten
  • Kattenbakkorrels en –poep
  • Onkruid en zieke planten
  • Coniferentakken
  • Bloeiende of zaaddragende planten
  • Vlees en botjes